За да не чупите касичката: Топ съвети за икономично каране на дизелова кола

съвети за икономично каране на дизелова кола

Парите не са всичко на този свят, но въпреки това е изключително важно да ги пестите и харчите възможно най-разумно. Това се отнася както до дребните битови разходи, така и до всяка ежедневна ваша крачка, включително и притежанието на дизелов автомобил, което често „изяжда“ една немалка част от бюджета на домакинството. Ето защо ще ви предложим няколко трика, благодарение на които ще шофирате вашата кола колкото се може по-икономично.

Отпуснете се

Един от ключовите начини за стимулиране на икономическото и екологично съобразното шофиране е да се съсредоточите върху един спокоен маниер на движение. Агресивните водачи често харчат и повече гориво. Ако обаче предпочитате да сте отговорен човек, тогава бъдете сигурни, че използвате автомобила си по оптимален начин, като същевременно си осигурявате по-безопасен и по-нискорисков стил на каране.

Забавете скоростта

Повечето автомобили са най-ефективни, когато пътуват с около 50 мили в час. Според експертите, за всеки час, в който пътуване с над 60 километра, ще загубите средно около 6% от икономията на гориво.

Използвайте гумите си

Стремежът да постигнете най-високата скорост бързо може да намали количеството гориво, което разходвате, като използвате по-малко обороти.
Трябва да се отбележи обаче, че ако се опитате да включите от първа на последна предавка, може да причините на двигателя повече напрежение, което пък води до увеличаване на използваното гориво.

Поддържайте гумите си

Важно е редовно да проверявате гумите, за да следите състоянието им и да ги поддържате правилно. Ако налягането в гумите е намалено, дори съвсем малко, това може да доведе до по-голяма съпротивителна сила на пътя, което на свой ред ще означава, че ще харчите повече за горивото и гумите.

Изключете двигателя

Елементарен, но често пренебрегван съвет. Ако седите на опашка за повече от 30 секунди или просто сте паркирали, чакайки някой, просто изключете двигателя.

Грижете се за колата си

Ако имате автомобил и го поддържате правилно, той има по-голям шанс да се движи далеч по-икономично от този, който е буквално изоставен на произвола на съдбата.

Планирайте маршрута си

Знаейки къде отивате, можете да си спестите гориво, което иначе бихте изразходили в лутане. Всеки път, когато тръгвате нанякъде, бъдете сигурни, че знаете къде точно отивате, дали ще спирате по пътя и къде се намира най-удачното място за паркиране.

Специалистите по автомобили и шофиране припомнят, че разходите за притежаването на лично превозно средство непрекъснато нарастват. В същото време, по-внимателното и осъзнато шофиране могат да ви помогнат да спестите повече пари, отколкото можете да предположите.

Всеки водач на дизелов автомобил може да се възползва от тези съвети, започвайки още сега. Резултатът трябва да бъде не само по-добра икономия на гориво, но и намаляване на риска чрез по-добро управление на опасностите. Ефективното разходване на горивото върви ръка за ръка с подобряването на шофьорските ви умения и повишаването на пътната безопасност, както и с намаляването на вредните емисии и замърсяването на околната среда.
Не забравяйте, че докато сте на пътя, вашата кола е вашата крепост и от нея зависи здравето както на вас, така и на вашите най-близки хора. Бъдете отговорни, спокойни и пестеливи шофьори. Удовлетворението няма да закъснее!

Leave a Reply