5 проблема при дизелов Мерцедес, които не трябва да подценявате (+ 2 бонус съвета)

5 проблема при дизелов Мерцедес - Дани Дизел Сервиз

Изпробвани трикове за правилна поддръжка на колата

Ако имате дизелов Мерцедес значи сте сбъднали детската мечта на стотици мъже.

Mercedes са сред първите производители на дизелови автомобили с опростена система. Това прави дизеловите двигатели по-надеждни от бензиновите по няколко причини: не се влияят от влага и системата им е затворена. Основно тяхно предимство е, че имат по-голям въртящ момент, което ги прави по-мощни с около 30%, а и по-икономични.

Разбира се, за да се поддържат в отлично състояние и за да са винаги толкова превъзходни, както при покупката им, трябва да се грижите за тях. Добрият стопанин на мощен автомобил прави диагностика редовно – оптималното време за това е на 80 000 км пробег или на 2 години (а по-прецизните – веднъж годишно).

Лесно е да купиш, но след това трябва и поддръжка… а Вашият Мерцедес може да се превърне от дизелов автомобил в истински звяр на пътя!

Случвало ли ви се е колата да „чука“ и „трака“ и да не знаете къде е проблема? Или да я закарате в сервиз, където да ви искат луди пари без да ви разяснят какво точно се случва и как ще се оправи? Или да питате по форуми и да получавате противоречиви мнения (защото, все пак, онлайн диагностика няма как да бъде направена). Или да се опитате да отремонтирате колата си сами, без да сте сигурни дали сте успели и с какъв резултат?

Или да не знаете в какви ремонти да инвестирате и от кое да спестите?

Нашият съвет е: Не пестете пари точно от поддръжката на своя дизелов Мерцедес. По-добре планиран разход сега, отколкото голям проблем в бъдеще. Тези от вас, които за закъсвали на магистралата знаят най-добре какво означава това. Разбира се, не е необходимо да се хвърляте на най-скъпото. Проучете офертите, като сравнявате не цените, а съотношението качество-цена. Понякога ниската цена ни изглежда съмнително и това е разбираемо. Но не винаги евтиното е признак за ниско качество.

От опит ви казваме, че е възможно да се поддържа висок стандарт, без да сме скъпчии. Чудите ли се вече как става това? Като работим със сърце, развиваме се с удоволствие, работата ни ни носи удовлетворение и искаме реалните пари за труда си, защото за нас е по-ценно да спечелим клиента дългосрочно, отколкото да го „одерем“ веднъж.

Ето защо решихме да разказваме за проблемите на различните марки дизелови автомобили и за възможните решения. Защото има твърде много спекулации на българския пазар и, по-конкретно, в сегмента за ремонт и поддръжка на дизелови двигатели. Споделяме съвети от практиката си. В нашия сайт няма да видите суха техническа информация от производители на коли, а единствено реални проблеми от нашата действителност.

И така, нека видим кои са 5-те най-важни проблема при дизелов Мерцедес, които не трябва да подценявате:

Проблем №1 – издишането на дюзите

Сред най-често срещаните проблеми по пътя към вечната изправност на дизеловите Мерцедеси е свързана с издишането на дюзите и необходимостта от тяхната подмяна. То се получава при изпускане на дифтунгата, която уплътнява дюзата към главата на двигателя. Задължително е след изваждане на дюзите, гнездата да се райбероват със специализиран инструмент и да се почисти резбата на притягащият болт.

Проблем №2 – болта и уплътнението на дюзата

Експертите съветват да не пренебрегвате необходимостта при монтажа да смените болта и уплътнението на дюзата с нови. Не се опитвайте да спестите пари точно от това, защото след време ще Ви създаде проблеми.

Проблем №3 – износване на капачката на дюзата

Капачката на дюзата се износва и трябва да се смени и при изпускане на изгорели газове около дюзата. Важно е след изваждането й да се подмени притягащата се към нея гайка, да се почисти в ултразвукова вана и да се стендова.

Проблем №4 – необходимост от рециклиране на дюзата

Заради работата на висока температура количествата горива на дюзата често се променят и затова трябва да бъде рециклирана. За правилната работа на двигателя и постигането на оптимален разход на гориво е много важно да знаете, че дюзата трябва да бъде стендована и регулирана.

Проблем №5 – правилно почистване на дюзите

Освен това трябва да помислите и за правилното почистване на дюзите. Признаците, по които може да познаете, че имате нужда от това са различни. Сред най-честите симптоми са: трудно палене, колебания при ниски обороти, прекъсвания при ускорение на автомобила, по-голям разход на гориво или по-малка мощност.

 

Бонус съвет: Не пестете от качествено гориво. Разликата в цената е 20-30 стотинки на литър и, каквато и сума да прави това месечно, вие всъщност пестите: от ремонти, от смяна на части, от аварии. Удължавайки живота на своя автомобил, си осигурявате спокойствие на пътя.

А това е безценно!

 

5 проблема при дизелов Мерцедес - Дани Дизел Сервиз

 

––––-
П.С.: Имате въпроси по поддръжката на дизелов Мерцедес? Пишете въпроса си в коментар под настоящата статия или под поста във Фейсбук и ние ще ви отговорим. Разбира се, можете да се свържете с нас и при проблем с автомобила ви. Работим с автомобилисти от цяла България, имаме страхотни срокове за поправка/доставка и различни предложения за лоялни клиенти. А за новите клиенти? За нас те са нови само при първото посещение!

4 Responses

 1. Иван Тихов
  | Отговор

  Имам проблем с първоначално палене при отрицателни температури на дизел
  След това пали безпроблемно

  • Здравейте, г-н Тихов,

   за нас е чест, че се обръщате към нас. Проблемът ви е твърде специфичен, затова ще се свържем с Вас по имейл.

 2. Динко Методиев
  | Отговор

  Здравейте,

  Имам 270 CDI, което влиза в авариен режим. Най-често когато се кара със скорост повече от 80 км/ч.
  Рециклирах две дюзи в сервиз в София (едната пуфтеше като локомотив отгоре), но авомобила не е така динамичен и ускорението не е същото като преди.

  • Здравейте, г-н Методиев,

   благодарим за запитването, ще се свържем с вас, за да уточним детайлите.

Leave a Reply