Какви са предимствата на дизеловите коли? Вижте тук

предимствата на дизеловите коли

Дизеловите двигатели в миналото са били използвани предимно при големи товарни автомобили и други превозни средства в сферата на бизнеса, но благодарение на сегашния напредък на технологиите, има широк спектър от пътнически автомобили, които разполагат с дизелова мощност. Към днешна дата дизеловият двигател остава предпочитан източник на енергия за много собственици на лични автомобили. Затова, нека да разгледаме предимствата от притежаването на такава кола.

По-добра икономия на гориво

Дизеловите двигатели са по-ефективни от гледна точка на разход на горивото, тъй като генерират повече мощност от по-малко гориво поради по-високата им степен на компресия. С добавянето на съвременни системи за впръскване на гориво с високо налягане е възможно да се постигне дори още по-оптимална употреба и намалени разходи.

По-ниски данъци

Поради начина, по който са се променили законите за пътните данъци през годините – техните стойности са отчетливо базирани на емисиите на въглероден диоксид (CO2) – дизеловите автомобили се славят с тенденцията да изискват по-ниски данъци от бензиновите превозни средства.

По-евтина поддръжка

Макар и все още двигател с вътрешно горене, дизеловите машини работят много по-различно от бензиновите, което води до намалена необходимост от поддръжка и повишена продължителност на живота им. Тази разлика се корени в понижения брой на потенциалните електрически повреди и осигурява един наистина надежден двигател. Честотата на ремонтите също е доста по-ниска.

По-малък риск от пожар

Възможността за запалване на горивото при възникване на авария е по-ниска при дизеловите автомобили.

По-голям въртящ момент

Дизайнът на дизеловия двигател, особено бавното му изгаряне на гориво и високата компресия, създават по-голям въртящ момент от другите двигатели. Макар много водачи да са съсредоточени върху мощността, въртящият момент е също толкова важен за колата. И точно това е причината, поради която тежкотоварните превозни средтва се доверяват изключително на дизеловите двигатели.

И, за да сме максимално коректни, ще обърнем внимание и на някои от потенциалните недостатъци на колата с дизелов двигател.

Турбодизеловото превозно средство понякога струва повече. Това не се дължи на допълнителни разходи за разработване на двигателя или технологията, а е по-скоро проблем с търсенето и предлагането на пазара. Освен това някои части са по-скъпи, което би могло да увеличи разходите при чааст от ремонтните дейности. Както е добре известно, този тип автомобили имат и някои затруднения в условия на по-студен климат. За да се справят с тази трудност, е добре дизеловите двигатели да имат инсталиран нагревател. Ако живеете в по-топла зона, където ниските температури не са такъв проблем обаче, вашият дизелов автомобил ще бъде по-икономичен.

Най-важното изискване е да бъдете максимално информирани като шофьори и постоянно да проследявате новите тенденции и въведения при различните видове автомобили. Само това ще ви позволи, освен на пътя, да владеете колата си по отношение на разходи, ефективност и безопасност. Добрият шофьор е този, който познава добре колата и дори „разговаря“ с нея при появата на въпроси или проблеми. Бъдете отговорни водачи, защото информацията е сила!

Leave a Reply