Автомобилно ДНК – как да се грижим за дизеловата си кола?

Автомобилно ДНК

Известно е, че дизеловите автомобили са по-икономични. Тъй като дизелът е по-евтин от бензина, можете да постигнете значителни икономии, стига да разберете спецификата на този тип двигатели. Технически, те са далеч по-сложни от бензиновите, което понякога ги прави по-скъпи за ремонт. Познанието как да се грижите правилно за вашия дизелов автомобил със сигурност ще ви помогне да се уверите, че няма да се наложи да извършвате ремонти твърде често.

За да запазите инжекторите, използвайте качествено гориво

Ако попитате специалист как да се грижите за своя дизелов автомобил, той със сигурност ще започне с нещо много малко: не спестявайте от гориво. Защо ли? Колкото по-лошо е горивото, толкова по-негативно ще бъде въздействието му върху инжекторите, които са склонни към повреждане и скъпа замяна. Дори да можете да ги поправите сами, разходът не би бил твърде малък. А и не забравяйте, че в колата ви има общо четири инжектора – тоест похарчената сума вероятно ще е значителна.
Повредите в инжекторите се отразяват в начина, по който се държи колата ви. Изгорелите газове ще бъдат много черни или много бели и ще чувате съмнителни звуци.

Защитете турбокомпресора

Турбокомпресорът е още един елемент на дизеловия автомобил, който изисква специално внимание и е много скъп за ремонт. Ключът да удължите живота му и да спестите солидна сума пари за ремонт е да го оставите да се охлади, след като приключите шофирането. Специалистите съветват, че е най-добре да го оставите автомобилът да работи на неутрална предавка от 20 секунди до 2 минути, след като сте спрели автомобила, преди да изключите двигателя. Опитвайте се да карате гладко и да избягвате внезапни промени в скоростта. Състоянието на турбокомпресора също зависи от моторното масло. Трябва да заменяте маслото на колата си на всеки 15 000 км или най-малко веднъж годишно.

Почистете филтъра за частици

Филтрите за прахови частици са въведени в дизеловите автомобили за намаляване на вредните емисии в атмосферата. Ако не бъде почистен правилно, филтърът може да се повреди с натрупване на мръсотия. Това е много вероятно, ако управлявате автомобила само в града и карате с по-ниска скорост. Ако филтърът се повреди, ще трябва да платите доста за смяна.

Шофиране на дизелов автомобил през зимата

Състоянието на вашия дизелов автомобил зависи от качеството на използвания дизел и особено през зимата е много важно да го заредите с висококачествено гориво. Също така трябва да избягвате в резервоара да има малко гориво през зимата. Преди да дойде студът, не забравяйте да замените филтъра и да проверите състоянието на свещите, батериите и алтернатора.

5 стъпки за защита на вашия дизелов двигател

Опитайте се да запомните петте стъпки по-долу:

  • Тип гориво – Посещавайте само надеждни бензиностанции, изберете качествено гориво и купете много от него, вместо само няколко литра. Уверете се, че резервоарът никога не е празен, особено пък през зимата.
  • Редовна смяна на маслото – Сменяйте маслото на двигателя поне веднъж годишно или всеки 15 000 км. Придържайте се към качествените моторни масла, които се препоръчват за вашия автомобил.
  • Спокойно шофиране – Не карайте твърде бавно или твърде бързо, търсене баланса, който отговаря не само за безопасността, но и за качествената експлоатация на автомобила ви.
  • Време е да се охлади – Изчакайте поне 20 секунди, преди да изключите двигателя.
  • Подмяна на филтъра – Проверявайте и сменяйте филтрите регулярно.

Бъдете умни шофьори, които знаят как да поддържат колата си!

Leave a Reply