Трябва ли да си купите дизелова кола? Всичко, което трябва да знаете

Трябва ли да си купите дизелова кола

От опита си с водачи на дизелови автомобили, които идват в нашия сервиз за профилактика и ремонт, знаем какво вълнува всеки собственик на такава кола. Ето защо решихме да споделим този опит под формата на полезни съвети за бъдещите дизелови автомобилисти.

Дизеловите автомобили често биват демонизирани, но наистина ли са толкова лоши, колкото политиците и някои водещи медии биха ви казали? Ето всичко, което трябва да знаете, ако притежавате дизелова кола или възнамерявате да си купите такава.

Изглежда, че в широко предоставяната информация по отношение на дизеловите автомобили има много спорни точки. Напоследък този вид превозни средства излизат от кръга на най-предпочитаните, като някои модели са сериозно засегнати от наказателните нива на данъчно облагане. Все повече правителства се обявяват в подкрепа на електрическите автомобили, така както кабинетът на Обединеното кралство преди броени седмици обяви, че само електрически автомобили и микробуси ще се продават в страната до 2040 г. Това е част от дългосрочната стратегия за борба със замърсяването на въздуха.

Но трябва ли да се откажете от дизеловите автомобили или все още ли е добре да си купите такъв и защо тече тази антикампания?

Автомобилите с дизелов двигател бяха популяризирани от няколко последователни правителства в Обединеното кралство повече от десетилетие, тъй като имат средно 20% по-ниски емисии на CO2 и 20% по-висока икономия на гориво в сравнение с бензиновите си колеги. Това са важни фактори за подпомагане на борбата с изменението на климата. Днес на пътищата на Острова има повече от 10 милиона дизелови автомобили, а доскоро те съставляваха почти половината от новите автомобили, регистрирани всяка година.

Сега обаче Великобритания обръща внимание на нивата на замърсяване в градовете, тъй като беше осъдена от Европейската комисия за многократно нарушаване на допустимите нива на замърсяване. Обявяването на забраната за бензиновите и дизеловите автомобили от 2040 г. е част от план за 3 млрд. лири за борба със замърсяването на въздуха в отговор на тези правни действия.

Колко замърсяващи са дизеловите автомобили?

Въпреки че автомобилите с дизелов двигател отделят повече частици, отколкото тези с бензин, емисиите на СО2 са по-ниски. Също така е важно да се отбележи, че по-старите дизелови двигатели имат далеч по-високи нива на частици и емисии на СО2 от по-новите и че Европейският съюз постоянно свива емисиите от 1992 г. насам. Първите европейски стандарти, приложими за всички нови автомобили, регистрирани от януари 1993 г., определят горна граница от 2.72g/km въглероден оксид (CO) и 0.97g/km азотни оксиди (NОx) за дизелови двигатели. Значителни подобрения бяха направени със стандарта Евро 5, който се отнася за автомобили, регистрирани след януари 2011 г.  Най-новите дизелови двигатели (тези, които се продават от септември 2015 г. нататък) отговарят на изискванията на Euro 6 и са най-чистите в историята. Освен че са оборудвани с филтри за дефекти, те имат системи, които преобразуват по-голямата част от NOx от двигателя до до голяма степен безвредни азот и вода.

Ами други европейски градове?

Има повече от 200 зони с ниски емисии в градовете в цяла Европа. Париж е сред най-новите, които въведоха схема за борба със замърсяването на въздуха. Схемата му за сертификат за качество на въздуха забранява автомобили, регистрирани преди 1997 г., да влизат в града между 8 и 20 часа през делничните дни.

Трябва ли да избягваме да купуваме дизелови коли?

Въпреки отрицателните заглавия, впечатляващата икономия на гориво на дизеловите автомобили означава, че те все още имат повече смисъл от бензиновите и хибридни модели, ако имате висок годишен пробег от много шофиране по магистралата. Освен това, в последно време спадът в търсенето означава, че отстъпките за новите дизелови автомобили са средно с 25,6% по-високи – достатъчно, за да компенсира планираното увеличение на данъка върху дизеловите горива.

Изводите остават за вас. Човешкият ум все още не е изобретил напълно безвредно за природата превозно средство. Същото важи за електрическите автомобили, които са по принцип чисти, тъй като работят чрез батерии. Но батериите, използвани от тях, се добиват благодарение на работата на електроцентралите, които също замърсяват околната среда. За съжаление, промишлеността все още е враг на природата, но единственото, което знаем със сигурност, е че няма универсална истина в подкрепа на едно или друго нещо. Затова правете винаги информиран избор и бъдете запознати с фактите – информацията е най-ценният ресурс в днешно време.

 

Ние сме насреща по всякакви въпроси свързани с диагностиката и поправката на Вашия дизелов автомобил. Можете да се свържете с нас чрез страницата ни за Контакти или във Фейсбук.

Leave a Reply